Така е, не ни е ясно законодателството в Италия, но би трябвало да е аналогично в принципите за ЗДДС...
То в този случай май задължението да се регистрира по ЗДДС в Италия е на клиента на фирмата-физическо лице, нерегистрирано по ЗДДС в Италия? Познах ли колеги? Отгатнах ли гатанката?
Мястото на изпълнение е извън територията на България и не се начислява ДДС, но ако изпълнението е на територията на Италия това според вас не поражда ли задължение за регистрация по ЗДДС на територията на Италия, макар българската фирма да няма постоянен обект на територията на Италия?
Само да добавя, че физическото лице в Италия не е регистрирано по ЗДДС.
Здравейте, колеги, има следният въпрос към вас-фирма регистрирана в България по ЗДДС предстои да направи услуга строеж на къща в Италия за 130 000 лева на клиент физическо лице. Няма да начислява ДДС тъй като това е работа по недвижима вещ, има договор с клиента и плащането ще е по банковата сметка в България. Питането ми е дали фирмата е длъжна да се регистрира по ДДС в Италия при това положение? Няма постоянна дейност или обект в Италия.
Ми да де, то и аз така си мислех, ама знам ли... :air_kiss:
Здравейте, колеги, може ли един въпрос-донесоха ми плащане по фактура с вносна бележка от 2012 г. за 150 лв., като стои салдо от тогава на този доставчик за 2012 г. Шефа е платил и напълно забравил да ми даде или дори да ми каже, че е платил. Сега я намерил и ми я даде. Как да процедирам според вас - да ми бъде издадена заповед от шефа да я осчетоводя да речем на 02.01.2013 г. и после нещо друго прави ли се?
Колеги, може ли един въпрос-гложди ме и не ми дава мира! Българска фирма, регистрирана по ЗДДС в България построява къща на нерегистрирано физическо лице в Италия. Във фактурата към италианчето като основание за нулева ставка е чл. 21 ал.4, обаче между фирмата и физическото лице има само договор за изпълнение и нищо друго. Работниците са от Италия, архитектите също, ще им се плаща в Италия от друга италианска фирма по италианското законодателство,тоест освен договор между фирмата и лицето и плащания по банков път нищо друго няма да има между двете страни. Това достатъчно ли е да се признае тази сделка по чл.21 ал.4? 

Пожелавам ви на всички весели новогодишни празници!!! Да сте живи издрави!
Ще направя така-ще оформя три сметки за изплатени суми като Д1 за октомври и ноември, както и д6 за октомври и ноември ще бъдат на една бланка и  ги подавам сега с обща дата на изплащане в д6 30.11.2013 г. Правилно ли е според вас?
За гражданските договори Д1 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението, обаче програмата ми го разпределя в месеците назад, сега и осчетоводяването за месеците назад трбява да го върна....не знам...

На шефовете ми въобще не им пука за това дали може или не може шофьор да е на граждански договор. И аз сега като е минал срокът да Д1 от месец октомври какво да правя. Молих ги да му платят някаква сума тия месеци така и не ме чуха. Какво ще ме посъветвате?
Много се извинявам - от 01.10.2013 до 14.12.2013 г. На 14.12.2013 го изгониха.
Въобще шефовете ми нацвъкаха такива лайна в последният момент преди празниците!!!
Имам и граждански договор на шофьор от 01.10.2013 г. и шефовете до сега не искаха да му изплащат нищо на шофьора. Сега наведнъж му изплащат всичко и аз не съм имала такъв случай и ще се побъркам. Като въведа в програмата срок на сметка за изплатени суми от 01.10.2013-14.10.2013 г. ми се отваря прозорец за разпределение на отделните месеци и сега на знам как да ги попълня и дали трябва да се подават д1 за октомври, а срокът да това мина. Кажете ми какво да правя? Къде ще отидат според вас осигуровките от общата сума за трите месеца?
Здравейте, имам изплатен доход от наем на 03.12.2013 г. и нищо не му е удържано на човека. Кога трябва да подам д1 и д6-до 25.12.2013 или 25.01.2014 г.
Честно да ти кажа irenabrili и аз първоначално мислех да направя справката като теб, но какичките от НАП ме разубедиха и за сметка на това ми дадоха вариант, от който ме свива сърцето и още повече се съмнявам.
Май всичко зависи от индивидуалният подход на проверяващия и дали ще приеме справка 6 за вярна.
Колеги, здравейте отново, обадих се в НАП. Там ми казаха, че ще се посъветват помежду си колегите и ще ми звъннат след час. Е, позвъниха ми и ми дадоха вариант според който намалям декларараният данък за внасяне със сумата от първият месец, но дали е така в действителност. Случвало ми се е  точно консултантите от НАП да ме заблудят и то неведнъж. Пак пускам два варианта и моля ако някой има желание да ми помогне да разнищя това ДДС. Благодаря!